zaterdag 30 januari 2010

Gisteren in Middelburg geweest. Het blijft er leuk, al heeft ook deze stad een Dixons, een Hema, een Blokker en nog veel meer dat in elke stad te vinden is. Het unieke van de stad is ook een beetje op deze luchtfoto te zien.

dinsdag 26 januari 2010

Op herhaling....

't Schoot me zomaar ineens te binnen. Het gebed dat heel veel kinderen hebben geleerd om voor het slapen gaan te bidden. Velen nog op hun knietjes voor het bed. Handjes gevouwen óp het bed. Oogjes dicht.
En de inhoud is de kern van het evangelie in een paar eenvoudige woorden.
Zelf heb ik geen gebedje geleerd, toen ik klein was. Gelukkkig onze kinderen weer wel. En ik ben blij voor hen en voor mij. Want nu ken ik het zelf ook en het schiet me op m'n 54e opeens te binnen. En het ontroert me en ik stem er mee in.

Ik ga slapen, ik ben moe.
'k Sluit mijn beide oogjes toe,
Here, houdt ook deze nacht,
Over mij getrouw de wacht.

't Boze dat ik heb gedaan,
zie het Here toch niet aan.
Schoon mijn zonden vele zijn,
maak om Jezus wil mij rein.

vrijdag 22 januari 2010

Twee rampen?

Het is maar goed dat de Haïtianen geen Nederlandse kranten lezen...
Vanmorgen, net boven het nieuws over de gisteren gehouden actie voor Haïti, stond een artikel waarin gewag gemaakt werd van het sluiten van winkels vanwege de crisis. Dit gebeurde in de volgende bewoordingen: "Crisis vreet aan winkelstraten (kop). Steeds meer winkeliers moeten hun deuren sluiten. De leegstand stijgt rap, complete stadscentra gaan gebukt onder de tekenen van de tijd. De crisis trekt diepe sporen in het winkelbestand." Ik wil niet zeggen dat het prettig is dat winkels moeten sluiten en winkelcentra er leeg en desolaat bij liggen, maar of dit nu zo rampzalig is..... Er vindt gewoon een verschuiving plaats naar internetshoppen en men is nog wat voorzichtig met het uitgeven van geld. Maar om nu te spreken over "tekenen van de tijd" en "diepe sporen". Ik hoop niet dat een Haïtiaan dit per ongeluk te weten komt. Ik zou me schamen......

donderdag 21 januari 2010

Goed nieuws!!

Mensen die één tot drie uur sporten per week, hebben minder psychische aandoeningen dan mensen die weinig bewegen. Ze hebben zelfs 50% minder kans om een psychisch probleem te krijgen. En als ze dan toch depressief of angstig raken, genezen ze er sneller van.
Dat betekent niet dat dit ook voor ieder persoonlijk geldt. Je kunt bijvoorbeeld nooit sporten en toch nooit een enkel psychisch probleem krijgen. En je kunt ook altijd sporten en voortdurend psychische problemen hebben. Het is alleen statistisch waar.
Zie voor psychische problemen ook www.twitter.com/joopcollee.

dinsdag 19 januari 2010

Gedicht


Vis
Als ik een vis was wist ik wel
hoe ik moest zwemmen, zachtjes door het water
wimpelen en met een wending remmen.
Ach waarom voel ik wat nooit voor mij
bedoeld is in mijn ruggegraat terwijl ik
toegerust als mens zo moeizaam
door de kamers waad.

Judith Herzberg

donderdag 14 januari 2010

Vandaag op Twitter

Gisteren in Amsterdam, vandaag op Twitter.......
www.twitter.com/joopcollee

Gisteren in Amsterdam


De Dam in Amsterdam, gisteravond.
OV-chipkaart ingewijd en lekker gegeten in Dwaze Zaken, een restaurant en ontmoetingsplaats voor christenen.

dinsdag 5 januari 2010

Dominees van verre of juist dichtbij

Als je dat nog niet gedaan hebt... lees eerst het vorige berichtje, dan praten we verder.

Nog even en alle predikanten zijn via internet te beluisteren. Steeds meer gemeenten zetten hun diensten op internet om te downloaden of als stream om direct te luisteren. Dat is heel fijn, om een aantal redenen. Eén daarvan is: als je graag een dominee hoort, is er altijd wel een preek van hem te vinden. Ook al woont hij in bijvoorbeeld Winterswijk. Dan hoeft hij niet helemaal hierheen te rijden....... En kunnen wij gerust de predikanten van dichtbij vragen om hier in ons goede dorp te komen preken. Overigens: ze hebben allemaal dezelfde Zender.

zondag 3 januari 2010

Van heinde en ver.....

Met de slechte weersomstandigheden de laatste tijd en met de zorg voor het milieu in gedachten: moeten we als kerken niet stoppen met predikanten te vragen om voor te gaan, die verder wonen dan zeg 20 kilometer. Wat onze eigen wijkgemeente betreft: er zijn zeker enkele tientallen predikanten die binnen 20 kilometer afstand van onze kerk wonen. Velen wonen zelfs op fietsafstand! Maar als het slecht weer is mogen ze ook wel met de auto komen, hoor.....

vrijdag 1 januari 2010

Oud en Nieuw

Het vieren van Oud en Nieuw is toch vooral een wereldse aangelegenheid, die maar moeilijk is te christianiseren, de kerkdiensten op Oudejaarsavond en Nieuwjaarsmorgen ten spijt.