zondag 24 april 2011

Theetuin

Gefietst langs de Linge. Prachtig!!
Afgestapt bij een theetuin langs het water.
Volgens de kaart kon er een pot thee of een pot koffie worden besteld. Een pot thee kostte €5,--. Geld speelt geen rol, maar wel de grote hoeveelheid, die we nooit weggewerkt zouden krijgen. Daarom gevraagd of we ook een kopje thee konden krijgen. Dat kon niet, alleen een pot was mogelijk. Met een vriendelijke groet en zonder thee weer vertrokken. Wij hebben ook onze principes.

vrijdag 8 april 2011

Trouw tuinwedstrijd

Dit is de foto die ik heb ingestuurd om mee te doen aan de tuinwedstrijd van Trouw. http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/campaign/detail/1863474/Tuinwedstrijd.dhtml
Ik doe alleen mee voor de eer, want de prijs hoef ik niet per sé. Het is de Husqvarna Automover 305. Drie keer raden wat het is....


Deze plant begon als kleine onbekende in onze tuin. Later werd hij een grote bekende. Hij werd 2,5 meter hoog en het is de grote kaardenbol. Onkruid. Maar wel mooi.

Verwarrend

38.000 orthodoxe gelovigen in 61 kerkelijke gemeenten vormen naar eigen zeggen de voortzetting van de oude Nederlandse Hervormde Kerk na de fusie waaruit de PKN ontstond. Zij maken nu deel uit van de zogenoemde Hersteld Hervormde Kerk. Zo denken zij Gods wil te doen. Zij denken dat het niet Gods wil is dat de fusie tussen de de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken en de Lutheranen heeft plaatsgevonden en denken dat Gods prioriteit bij de orthodoxe waarheid ligt. Zij geloven dat God deze voortzetting mogelijk heeft gemaakt en danken Hem daarvoor. Zij hebben voor 40 miljoen aan geld en goederen meegenomen/gekregen en zij zijn daar zeker ook dankbaar voor. Zij geloven vast dat de Geest van God werkt in dit nieuwe, (of moet ik zeggen oude) kerkverband.

De twee miljoen PKN-ers vormen de voortzetting van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken en de Lutheranen. Zo denken zij Gods wil te doen. Zij denken dat Gods prioriteit bij de eenheid ligt. Zij geloven dat God deze fusie mogelijk heeft gemaakt en en danken Hem daarvoor. Zij zijn 40 miljoen euro armer geworden en kunnen God daar moeilijk voor danken.
Zij geloven vast dat de Geest van God werkt in dit nieuwe kerkverband.

Ik vind dit zeer verwarrend.
Maar misschien moet ik God wel danken dat hij zo flexibel is.

dinsdag 5 april 2011

Doorgeschoten positieve benadering

In opvoeding en onderwijs doet de positieve benadering opgeld. Dat betekent dat je positieve zaken duidelijk benoemd, het kind de hemel in prijst als het iets goeds gedaan heeft en dat je geen of weinig aandacht besteed aan de minder goede of foute dingen. Het idee is dat het kind door de voortdurende beloning bij iets goeds, ook steeds beter gedrag gaat vertonen. Nu leerde ik op de hondencursus al dat hondjes daar bijzonder goed op reageren.
Ook kinderen reageren daar best goed op. Maar er is een keerzijde. Als je het kind voordurend beloont en bij een 5.8 zegt dat het toch echt een voldoende is en bij een werkje dat nergens naar lijkt toch zegt dat het zo mooi is, omdat het kind zo zijn best heeft gedaan..... dan gaat het kind denken dat het overal goed in is en wel erg succesvol zal zijn in de toekomst en misschien wel beroemd zal worden.
Daarom gaan bijvoorbeeld jongeren waarbij je als ze gaan zingen meteen hoofdpijn krijgt, toch aan een talentenjacht meedoen. En zijn ze diep teleurgesteld, ja zelfs verschrikkelijk kwaad als ze volledig weggehoond worden.
Het hoort ook bij opvoeden om kinderen te wijzen op hun beperkingen en ze duidelijk te maken dat sommige dingen die ze doen, níet goed zijn. Dat leert ze in ieder geval ook omgaan met teleurstellingen en helpt ze een reëler beeld te hebben van hun toekomst. De slinger van de klok moet nodig weer wat de andere kant op.

maandag 4 april 2011

Richtingenstrijd

Tijdens een periode van domineeloosheid van een kerkelijke gemeente, als er beroepen op een andere predikant gaan worden uitgebracht, laait die vermaledijde richtingenstrijd weer op. De ene groep wil alles per sé houden zoals het is, een andere groep wil een beetje linksaf en weer een andere groep wil terug naar de tijden van weleer. Dat is onvermijdelijk. Het gebeurt ook in de politiek, laatst nog toen er een nieuwe partijvoorzitter van het CDA moest worden gekozen, en bij tal van andere maatschappelijke organisaties. En ook dus in de kerk.
Natuurlijk mag iedereen een eigen mening hebben, maar het mag niet zo zijn dat de sterktste lobby of de in vergaderingen sterkst vertegenwoordigde groep of grootste mond bepalen wie er beroepen gaat worden. Aan het beroepen van een predikant moet behalve gebed, ook een duidelijk beleid voorafgaan. Niet alle knopen die doorgehakt moeten worden op de lange baan schuiven. Dus niet blijven polderen totdat je in de modder wegzakt. Want waar nog veel open einden zijn, zijn er ook nog veel mogelijkheden tot eindeloze discussie die vooral oplaaien als een predikant moet worden beroepen.
Behalve het scheppen van duidelijkheid moet ook gezegd worden dat de kerk maar tot op zekere hoogte een democratie is. In de kerk gelden ook en vooral de wetten van het Koninkrijk. Zoals God liefhebben boven alles en de naaste als zichzelf. Zoals de ander hoger achten dan zichzelf of de minste willen zijn, willen dienen in plaats van heersen. Samengevat: het aannemen van de gestalte van Christus.
Laten we met dat laatste beginnen, vervolgens een wijs en duidelijk beleid maken en daarna een predikant beroepen.

zondag 3 april 2011

Keukenhof

Wij waren niet de enige bezoekers van de Keukenhof.