dinsdag 17 november 2015

"Als je kanker hebt, zal je het wel verdient hebben."

Eén van mijn trouwe lezers attendeerde me op een reactie onder mijn laatste blog. Ik had 'm zelf nog niet gezien. Het was een anonieme reactie. "Als je kanker hebt, zal je het wel verdient hebben." Mijn eerste reactie was: "Leer eerst eens goed Nederlands schrijven. Wat een knaller van een fout. Het is "verdiend"." Maar goed, dat is de schoolmeester in me en ik begrijp heus wel wat schrijver anonymus bedoelt. En bovendien met werkwoorden als bijvoorbeeld "verdienen" en "betekenen" gaat het heel vaak fout. Ook onder studenten op de universiteit, die toch minimaal 6 jaar VWO hebben genoten. Ik bedoel, je hoeft niet per sé dom te zijn..... En het is natuurlijk ook best een beetje flauw om lekker onbekend te blijven. Als je vindt dat iemand die kanker krijgt, dat verdient (nu wél met een t), dan kun je daar toch gerust voor uitkomen. Maar de geachte schrijver zal wel gedacht hebben, dat het geen fijne opmerking is. Dat zo'n klein zinnetje behoorlijk pijnlijk kan zijn. Nu was vele jaren het horen en verwerken van persoonlijke en pijnlijke opmerkingen onderdeel van mijn werk, dus ik kan er goed mee om gaan. Toch heb ik de opmerking gewist. Ik ben baas over m'n eigen blog en in een anonieme rotopmerking mét spelfout heb ik geen zin.
Een paar vragen houden me wel bezig. In de eerste plaats. Zou de anonieme internetterrorist een bekende zijn? Of een toevallige bezoeker? Ik schat in dat je mijn blog niet toevallig tegenkomt....  Ik kan jullie verklappen dat ik vrijwel zeker de enige op de hele wereld ben, die heet zoals ik heet. In de tweede plaats. Stel deze persoon zou zelf kanker krijgen. Zou hij of zij dan ook denken: ik heb kanker, dan zal ik het wel verdiend hebben. (Zolang je denkt en niet schrijft, kun je ook geen schrijffouten maken.....) Ik zal het geduldig en schuldbewust ondergaan en er desnoods aan doodgaan, want ik heb het aan mezelf te danken. In de derde plaats. Waar zou ik dat dan aan verdiend hebben?
Was het leven maar simpel. Dat is het niet. Er zit geen logica in wie ziek zijn of doodgaan. Het treft goeden en slechten, armen en rijken, gelovigen en ongelovigen. "Waarom?" roepen we dan. Er komt geen antwoord op die vraag. Misschien in het hiernamaals, misschien dat God het ons dan openbaart. In dat geval hoef ik het nog niet te weten.
Misschien moeten we ook gewoon stoppen met tegen elkaar zeggen, als we mooi weer hebben gehad tijdens de vakantie: "Je krijgt wat je verdient". Je zet jezelf en anderen op het verkeerde been. Want waarom zou je het dan niet verdiend hebben als het de hele vakantie regent en stormt? Om te voorkomen dat logisch denkende mensen anderen pijn kunnen doen met "Als je kanker hebt, zal je het wel verdient hebben." En zo ook te voorkomen dat zulke ergerlijke spelfouten op mijn blog terechtkomen.

3 opmerkingen:

  1. wat erg.... dat iemand zo'n reactie achterlaat!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lieve Joop....
    Gelukkig weet je ook je reactie op een dergelijk bericht juist te wegen....
    Ik zie, op dit moment, de zon schijnen... Ik zag vanmorgen volle kleuren aan de lucht met het opentrekken van de gordijnen omdat de vroege zon op de vele wolkjes scheen. Ik lees dat de columnist van mijn krant gisteren een paar stralen zon heeft opgevangen op de toren van de hem zo geliefde Dom in Utrecht.
    Je bent net 60 geworden, wat een gedenkwaardige en bijzondere leeftijd is, én mooi... Je gaat binnenkort weer naar de artsen om spannende gesprekken aan te gaan...
    Joop, ik wens je nog heel veel zonnemomenten toe, samen met jouw lieverderds om je heen... Take care!! Lieve groet, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het lelijke van dit soort geschrijf is inderdaad, dat het terroriseert. Wissen helpt niet. Niet alleen doordat je er nu over geschreven hebt, en de `taalfout` toch gepubliceerd wordt. Maar vooral ook doordat het een kiem legt op die plek in onze ziel. Daar waar we het meest kwetsbaar zijn. Terror is terreur, maar ook angst, verschrikking, vrees, paniek. De grote tegenstander heet in het N.T. ook diabolos. De aanklager. Het werkwoord waar dit van afstamt is ook te vertalen met: "afkeuren, afbreken, ondersteboven gooien". Dat is wat er achter dit soort opmerkingen zit. Of de schrijver zich dat allemaal bewust is? Maar de grote tegenstander wel. Wat een trosst als we dan horen dat Hij ook voor ons daar in verzocht is geweest. In al hun benauwdheden was Hij benauwd (Jesaja 61). En ook in hoofdstuk 65: "Want zie, Ik schep een nieuwe hemel
    en een nieuwe aarde.
    Aan de vorige dingen zal niet meer gedacht worden,
    ze zullen niet meer opkomen in het hart."
    Dat is immers het verschrikkelijke van terror: het krijgt je in zijn ban. Het komt voortdurend naar boven in je hart en heeft de bedoeling ons los te weken van
    het stille vertrouwen op God en Zijn Kind. Dan is het goed de reformator na te volgen en tegen de duivel te zeggen: Ik ben gedoopt, ik ben van Jezus. En welk terreur over onze ziel komt, Hij laat ons nooit los! There has been taken care! Groeten uit "onstuimig" Katwijk.

    BeantwoordenVerwijderen